Pelaburan hartanah vs saham – Mana yang lebih baik dalam jangka masa panjang?

Selepas tempoh pegangan 30 tahun, pulangan daripada pelaburan pasaran hartanah adalah lebih baik daripada pasaran saham. Tetapi jika untuk pegangan kurang dari 20 tahun, pulangan pelaburan hartanah tidak jauh bezanya.

Walau bagaimanapun, pasaran saham memerlukan keberanian kerana pasang surut pasaran mungkin secara mendadak bila-bila masa. Anda juga memerlukan masa yang lebih lama untuk pulih dari sebarang kerugian.

Apa yang dapat dilihat:

Langgan saluran Telegram saya untuk kemaskini berita baharu pasal property. NAJIB'S CHANNEL

 • Selepas pegangan 30 tahun, pulangan pelaburan dari rumah teres, rumah semi-d dan banglo mengatasi KLCI. Pulangan terbaik adalah daripada pelaburan rumah teres.
 • Selepas pegangan 10 atau 20 tahun, pulangan pelaburan daripada pasaran saham secara amnya lebih baik berbanding dengan empat jenis hartanah kediaman yang berbeza.

Kesimpulan

 • Terdapat kedua-dua faktor kualitatif dan pulangan yang perlu dipertimbangkan apabila memilih sama ada untuk melabur dalam pasaran saham atau pasaran hartanah. Namun, pada pendapat saya, kebaikan melabur dalam hartanah sukar mengimbangi pulangan yang lebih rendah jika tempoh pegangan pendek.
 • Pulangan bukan sahaja boleh terjejas akibat perubahan nilai aset tetapi juga oleh kos transaksi dan cukai. Kos ini berbeza bukan sahaja mengikut lokasi dan jenis rumah tetapi juga struktur cukai. Jadi, perbandingan pulangan perlu dikhususkan untuk setiap negara.
 • Untuk pasaran Malaysia, analisis pulangan mencadangkan bahawa jika anda tidak mempunyai tempoh pegangan 30 tahun, lebih baik anda melabur dalam pasaran saham, kecuali untuk rumah semi-d dan banglo di KL.
 • Di Malaysia, jika anda boleh memegang hartanah selama 30 tahun, ia adalah pelaburan yang lebih baik berbanding pasaran saham, kecuali hartanah bertingkat tinggi di Selangor dan rumah semi-d dan banglo di Johor.

Nota kaki

 1.  Analisis perbandingan pulangan pelaburan ini mengambil kira pelaburan tunai. Pulangan mungkin berbeza jika anda mengambil pinjaman untuk membeli rumah.
 2. Pulangan mungkin berbeza mengikut masa pembelian rumah tersebut. Sebagai contoh, keputusannya akan berbeza jika permulaan analisis adalah pada tahun 2010, dan bukan 1990.
 3. Analisis ini tidak termasuk kesan pendapatan dan perbelanjaan operasi tahunan berulang seperti:
  • Pendapatan sewa dan kos operasi lain seperti insurans untuk hartanah
  • Dividen daripada syarikat-syarikat dalam KLCI

Malangnya, kami tidak mempunyai rekod sejarah pendapatan sewa untuk pelbagai jenis hartanah di Malaysia. Kami juga tidak mempunyai rekod dividen yang dibayar oleh syarikat-syarikat KLCI dari tahun 1990.

Sumber:

Langgan saluran Telegram saya untuk kemaskini berita baharu pasal property. NAJIB'S CHANNEL

Leave a Reply