8 Tips Memiliki Rumah Pertama Untuk Graduan Muda

Email 1
9 Tips Memiliki Rumah Pertama Untuk Graduan Muda

Email 2

9 Tips Memiliki Rumah Pertama Untuk Graduan Muda

Email 3

9 Tips Memiliki Rumah Pertama Untuk Graduan Muda

******

Berikut ialah antara email-email yang saya dapat saban hari. Ada lagi yang saya tak screen shot. Banyak sangat. Tapi rata-rata, pertanyaannya hampir serupa. Bagaimana memiliki rumah pertama sebagai graduan muda atau golongan muda yang telah bekerja.

Oleh itu, perkara yang orang selalu terangkan dalam sehari seminar, saya cuba padatkan dalam satu artikel supaya anda dapat panduan yang ringkas dan jelas bagaimana untuk menceburi bidang hartanah.

Nasihat saya, jangan hanya berpandukan dengan tips ini sahaja. Saranan saya, lebih baik berkawan dengan orang-orang yang telah bergelumang dengan hartanah. InsyaAllah, anda akan dapat belajar lebih.

Baiklah, berikut ialah 8 Tips penting untuk memiliki rumah pertama …

Memiliki Rumah Pertama

#1 – Kedudukan kewangan anda

Perkara paling penting untuk menceburi dalam bidang hartanah ialah memahami kedudukan anda sekarang dan ke mana anda ingin tuju. Adakah ia sudah stabil atau masih tunggang langgang? Maksud stabil, anda dapat membayar komitmen secara teratur, mempunyai simpanan dan bersedia untuk melabur.

Dengan mengetahui keadaan kewangan anda juga akan memberikan anda satu keadaan yang lebih tenang dalam membuat sesuatu keputusan dalam pelaburan ini. Ianya juga akan memberikan anda peluang untuk melakukan tindakan-tindakan yang perlu diambil dalam memiliki rumah pertama.

#2 – Pendapatan

Pastikan anda mempunyai pendapatan. Ini yang paling penting. Lebih-lebih lagi, yang ingin membeli rumah dengan menggunakan pinjaman bank. Kalau anda banyak duit dan beli secara cash, itu lain cerita. Banyaknya duit nak beli cash 🙂

Selalunya pekerja kerajaan berstatus tetap, tidak mempunyai masalah untuk membuat pinjaman perumahan. Lebih-lebih lagi dalam pinjaman perumahan kerajaan.

Pekerja swasta yang berstatus tetap dan bekerja dalam syarikat yang stabil pun tidak mempunyai masalah untuk membuat pinjaman. Kerana gaji anda sentiasa masuk akhir bulan. Penyata slip gaji pun anda, berserta dengan carumah KWSP dan sebagainya.

Untuk perkerja berstatus ‘kontrak’, yang mempunyai slip gaji dan caruman KWSP, pun sebenarnya tidak mempunyai masalah. (pada awalnya). Yang jadi masalah, jika anda beritahu banker yang anda hanya berkerja ‘kontrak’.

Jika anda seorang usahawan, bukan makan gaji tetapi tukang beri gaji, anda perlu ada akaun semasa dan akaun yang teratur supaya dapat membuktikan kepada bank yang anda mempunyai pendapatan daripada perniagaan.

Saranan saya kepada graduan muda, masa yang muda yang persiakan. Cuba cari alternatif untuk tambahkan pendapatan, di samping menimba ilmu dan kemahiran survival. Kita tidak tahu apa yang akan terjadi dengan kerjaya kita dan pendapatan kita di masa hadapan. Lagipun, pendapatan akan jadi lebih banyak.

#3 – Kelayakan untuk membuat pinjaman

Ianya bergantung kepada pendapatan, komitmen perbelanjaan dan displin anda sebagai peminjam (dapat tahu daripada CCRIS).

Bergantung pada bank untuk menetapkan tahap nisbah pendapatan dan komitment seseorang. Ada yang cuma 50%, ada yang 60% dan ada setinggi 70%.

Jadi, daripada pendapatan anda, jumlah komitmen peribadi anda yang dibenarkan oleh pihak bank ialah,

Jumlah komitmen yang dibenarkan : 60% x RM2,500 = RM1,500

Jika komitmen dengan bank seperti di bawah,

Contoh Komitmen

Kereta : RM500

Jadi, Debt Burden Ratio/ Service (DBR/DSR)

DBR/ DSR : RM500/RM2,500 x 100% = 20%

Jika anda berhasrat untuk memiliki rumah untuk pelaburan yang bernilai RM150,000, tempoh pinjaman 30 tahun dan kadar faedah konservatif 5%, ansuran bulanan lebih kurang RM700.

Ini bermakna DBR/DSR baru anda ialah

DBR/ DSR baru : (RM500 + RM700)/ RM2,500 X 100% = 45%

Peratusan untuk lulus untuk pinjaman ini adalah tinggi.

Nasihat saya jika DBR anda pada paras-paras bahaya, tambahkan pendapatan dan kurangkan jumlah hutang anda.

#4 – Simpanan a.k.a Modal

Kos permulaan pembelian dan pemilikan hartanah kebanyakannya adalah lebih kurang 20% daripada harga jualan untuk downpayment dan kos guaman serta duti setem. Disebabkan kekurangan modal ini, ramai yang masih belum memiliki hartanah sendiri dan ada yang terpaksa menyewa sehingga usia dah nak masuk 40an.

Sebuah hartanah bernilai RM400k, kos permulaan adalah dalam RM80k. Berapa ramai yang mempunyai simpanan sebanyak itu di kalangan orang-orang biasa.

Jika simpanan tak cukup, boleh tamabdan dengan wang KWSP dalam akaun 2. Itu pun kalau banyak. Kalau baru bekerja, pandai-pandai minta dengan ibu bapa yang kaya ladang berekar-ekar.

Kebetulan masa saya menulis artikel ini, ternampak dari satu post dari seorang Detektif Kewangan yang tersohor, Tuan Zaidi Ismail. Sempat juga saya screen shot sebagai panduan kita bersama.

tips beli rumah pertama

#5 – Rekod dengan bank

Sekarang ini, bank susah nak beri pinjaman kepada sesiapa yang tidak mempunyai rekod di Bank. Maksudnya CCRIS-nya tiada langsung.

Ada-adakan rekod dengan bank. Contohnya, memohon kad kredit daripada bank. Walaupun anda tidak mahu menggunakannya. Pohon hanya sekadar untuk membina laporan kredit sahaja bukan untuk enjoy, hookey! Kalau nak gunakan pun, bila perlu sahaja dan bayar penuh untuk setiap kali menggunakannya.

#6 – Bajet anda

Tentukan bajet anda berpandukan berapa banyak simpanan yang anda ada dan berapa DBR anda sekarang serta DBR akan datang apabila komitmen baru bertambah.

Beli hartanah ikut kemampuan anda sendiri bukannya ikut kawan.

Jika kita tidak mampu beli besar, beli dahulu yang kecil.
Jika tidak mampu beli ‘landed’ beli yang ‘high rise’.
Jika tidak mampu beli ‘condo’, beli aparment.
Jika tidak mampu beli apartment, beli flat.

Tahukah anda, dengan menunggu wang simpanan cukup untuk membeli rumah idaman, harga hartanah akan tetap mencanak naik. Lama-kelamaan wang simpanan di telan inflasi dan hartanah tidak dapat dibeli.

Jika kes ini berlaku pada anda, mulakan beli hartanah sekadar mampu dilokasi yang terbaik dan dapat pulangan. Kerana ianya akan membantu anda untuk membeli rumah idaman anda.

#7 – Lokasi pilihan

Banyak lokasi di Lembah Klang ini berpotensi untuk dijadikan aset yang pertama. Lihat pada matlamat anda. Mahu duduk sendiri atau untuk pelaburan. Tapi apa-apa pun, saya sarankan jika hendak beli hartanah mestilah mempunyai sekurang-kurangnya 2 indikator di bawah ini..

  1. Public transport – MRT/ LRT
  2. kawasan pejabat atau deretan kedai yang sedia ada beroperasi
  3. Pusat membeli Belah
  4. Lingkaran Lebuhraya
  5. Hub pendidikan – universiti, kolej dan sebagainya

Jika kurang daripada 2 indikator, elakkan untuk dibeli. Takut nanti merana diri. Macam kes Bukit Beruntung yang sampai sekarang belum nampak untung.

Lokasi Panas Yang Berpotensi di Malaysia

#8 – Proses pembelian

Untuk tips #9 ini saya sudah tulis dengan panjang lebarnya di artikel 20 Langkah Mudah Membeli Rumah. Jadi, ikuti langkah demi langkah. Jangan skip tips dan langkah ini.

Dalam artikel 20 Langkah Mudah Membeli Rumah tersebut, saya terangkan langkah demi langkah dari pembelian rumah sehingga permohonan pinjaman dan kemudian urusan guaman hingga ke dapat kunci.

Kesimpulan

Apabila ada niat untuk memperbetulkan kedudukan kewangan atau mulakan pelaburan di dalam hartanah, teruskan bertindak.

Yang penting perlu berilmu. Jangan tunggu bulan jatuh ke riba.

Jika kekurangan modal tingkatkan usaha untuk memperbaiki kedudukan kewangan dulu. Tapi dalam situasi ini jangan terus membeli hartanah.

Personal Finance —-> Property Investment

Harus diingat bahawa sesiapa sahaja layak untuk meningkatkan kedudukan kewangan semasa mereka atau sesiapa sahaja layak untuk menjadikan hartanah sebagai medium pelaburan mereka.

Tak perlu fikir latar belakang pendidikan atau perlukan apa-apa pengiktirafan mahupun lesen untuk menjadi pelabur hartanah.

Apa yang penting, anda perlu bertindak !

p/s: Jika anda suka property, jangan lupa like fanpage saya –> www.facebook.com/kakiproperty.my

kakiproperty

NAK BELAJAR HARTANAH & BISNES LAGI?

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.

Leave a Reply

CommentLuv badge
Takde Duit, Boleh Beli Rumah Ke? Tips beli Modal MinimaDownload Sekarang

Mahu belajar bagaimana saya melabur dalam
bisnes & hartanah

Jika mahu, isikan nama dan emel anda di bawah ini.