20 Langkah Mudah Membeli Rumah

membeli rumah

PANDUAN MEMBELI RUMAH

 1. Lihat pada kemampuan untuk membeli rumah. Buat Pengiraan DSR/ DBR terlebih dahulu untuk mengetahui kemampuan anda.
 2. Ketahui kos-kos yang terlibat dalam pembelian rumah seperti Yuran Guaman, Yuran Pinjaman, Duti Setem dan Insurans.
 3. Melihat sekitar hartanah yang dibeli dan berpuas hati dengan kondisi hartanah terbabit. Jika terdapat apa-apa permintaan, sila nyatakan kepada perunding hartanah agar mereka boleh memberitahu tuan rumah.
 4. 3% deposit sebagai earnest deposit atau wang tanda jadi untuk pembelian hartanah terbabit. Bayar kepada agensi hartanah. Jangan sesekali bayar wang tunai dan kepada akaun orang perseorangan.
 5. Menandatangani satu dokumen yang dipanggil Surat Tawaran Membeli/ Letter of Offer To Purchase.
 6. Sediakan dokumen untuk pinjaman.
  • Bekerja berpendapatan tetap
   • Salinan Kad Pengenalan atau Passport
   • Offer To Purchase (Resit pembayaran deposit atau tempahan)
   • Slip 3 – 6 bulan gaji terkini.
   • Penyata bank 3 – 6 bulan terkini
   • Penyata KWSP
   • Borang J atau EA (3 tahun terkini)
  • Usahawan/ bekerja sendiri
   • Salinan Kad Pengenalan atau passport
   • Offer To Purchase (Resit pembayaran deposit atau tempahan)
   • Penyata kewangan terkini
   • Penyata bank 6 bulan ke atas
   • Resit Pembayaran cukai pendapatan (2 tahun)
   • Dokumen pendaftaran perniagaan
   • Dokumen sokongan lain untuk menyokong pendapatan anda
 1. Anda dinasihatkan untuk memastikan bahawa nama anda tidak disenarai hitam di dalam CCRIS atau CTOS dan layak dari awal lagi untuk membuat pinjaman bank, jika anda memerlukan pinjaman rumah untuk membeli rumah.
 2. Pastikan harga rumah yang bakal dibeli berada di dalam lingkungan harga pasaran semasa.
 3. Anda juga boleh membuat pertanyaan awal dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk pengeluaran simpanan anda bagi membayar kos guaman. Pengeluaran hanya boleh dibuat dari akaun ke-2 KWSP dan hanya nama yang dinyatakan di dalam S&P sebagai pembeli boleh mengeluarkan simpanannya.
 4. Jika anda ingin membuat pinjaman kerajaan, ketahui had maksimum hartanah dan anda boleh berurusan dengan Bahagian Pinjaman Perumahan Kerajaan dari Perbendaharaan Malaysia
 5. Permohonan pinjaman daripada pihak bank. Dapatkan letter offer daripada bank.
 6. Jangan khuatir, wang earnest deposit anda akan dikembalikan jika permohonan pinjaman perumahan tidak diluluskan. Jika pinjaman ditolak, minta pegawai bank berikan rejection letter agar anda boleh mendapat kembali earnest deposit.
 7. Lantik peguam untuk menyediakan Perjanjian Jual Beli (SPA). Jangan sesekali menandatangani Perjanjian Jual Beli (SPA) sebelum pinjaman anda diluluskan. (Perunding hartanah boleh membantu anda dalam hal ini.) Antara dokumen yang diperlukan:
  • Alamat rumah yang dibeli
  • Harga Jualan
  • Salinan geran rumah
  • Salinan Perjanjian Jual Beli antara penjual/ pemilik rumah dan pemaju/ pemilik rumah terdahulu
 8. Peguam akan membuat carian di Pejabat tanah bagi memastikan statu ‘bersih’ rumah yang hendak dibeli. Peguam akan menganggarkan kos guaman yang terlibat.
 9. Peguam akan menyediakan SPA untuk ditandatangani oleh penjual dan pembeli.
 10. Anda sebagai pembeli perlu membayar baki 7% sebagai baki Wang Deposit 10% kepada penjual.
 11. Baki 90% harga jualan rumah pula perlu dibayar dalam masa tiga (3) bulan dari tarikh SPA ATAU tarikh kebenaran Pihak Berkuasa Negeri diperolehi ATAU tarikh Surat Pengesahan/Kebenaran Pemaju diperolehi, bergantung kepada jenis rumah yang anda beli (termasuk proses pengeluaran pinjaman bank anda).
 12. Anda diberi tempoh lanjutan selama satu (1) bulan selepas tamat tempoh tiga bulan yang dinyatakan di atas untuk menyelesaikan keseluruhan harga jualan kepada penjual tertakluk kepada pembayaran faedah/denda lewat 8% ke atas baki harga jualan yang masih terakru.
 13. Semua proses kerja SPA akan dilakukan oleh peguam namun anda dinasihatkan supaya sentiasa mengikuti perkembangannya supaya keseluruhan harga jualan dapat dijelaskan kepada penjual dalam tempoh yang ditetapkan, jika tidak penjual berhak untuk menamatkan Perjanjian Jual Beli dan Wang Deposit 10% anda boleh dilupus dan dikira hangus.
 14. Pastikan tiada kelewatan dari peguam SPA/pinjaman, bank pembiaya atau anda sendiri yang boleh menjejaskan kelancaran SPA.
 15. Setelah selesai kesemuanya, peguam akan menyerahkan baki harga jualan 90% kepada penjual dan dalam masa yang sama, penjual perlu menyerahkan kunci kepada peguam. Setelah itu, kunci pula akan diserahkan kepada pembeli.
 16. Sebelum proses ini disempurnakan, Peguam akan memastikan bahawa rumah yang dibeli ini tidak mempunyai tunggakan bil cukai pintu, cukai tanah, air, elektrik, IWK, penyelenggaraan dan sebagainya.

Langgan saluran Telegram saya untuk kemaskini berita baharu pasal property. NAJIB'S CHANNEL

Leave a Reply