Tunggu 2 Tahun Kes Double Transfer Rumah, Pembeli Merana, Penjual Terseksa

Kes double transfer rumah

Kenapa beli rumah ini prosesnya lama sangat? Kenapa urusan penjualan rumah saya lambat sangat? Mungkin double transfer?

BACA: 6 Tips Menjual Rumah Anda Dengan Mudah dan Cepat

Rata rata ramai yang terkena. Ada yang tidak dapat diselesai setahun dua tahun pun ada. Ada juga kes yang tak dapat diselesaikan langsung.

Langgan saluran Telegram saya untuk kemaskini berita baharu pasal property. NAJIB'S CHANNEL

Tapi sebagai pembeli adakah anda tahu kenapa puncanya? Apa sebabnya?

Ramai tak faham perkara ini.

Saya tak kata ia kes penipuan tetapi ini biasanya proses jual beli tersebut terlibat kepada double transfer atau pembelian hartanah yang belum ada hakmilik individu ataupun strata.

Bila proses pindahmilik begini, ambil masa yang panjang kerana urusan dengan banyak pihak. Masalah selalu timbul ialah apabila tuan rumah tidak ambil endah apabila strata title telah keluar.

BACA: Cara Jual Rumah Master Title – Senang ke Susah ?

Ada juga kes memang pemaju tak buat. Tak kisahlah landed atau jenis strata atau hartanah bertingkat.

Tidak segera untuk buat Penyempurnaan Pindahmilik  (perfection of transfer) dan menyelesaikan Penyempurnaan Gadaian (Perfection of Charge). Ini yang jadi masalah besar!

Penyempurnaan Pindahmilik dan Gadaian perlulah dibuat sekali. Tempoh masa untuk Penyempurnaan Pindahmilik dan Gadaian ini memakan masa anggaran dalam masa tiga (3) bulan.

Apakah maksud Double Transfer ini?

Dimana pemaju tidak memberi kebenaran untuk membuat penukaran nama dari pemaju terus kepada pemilik baru. Maka, terpaksa melalui dua peringkat penukaran hak pemilikan.

  1. Tukar dari pemaju kepada pemilik asal hartanah
  2. Dan kemudian tukar pula dari pemilik asal kepada pemilik baru.

Itu yang jadi panjang cerita, boleh kata paling cepat 5 bulan itu pun yang tidak mempunyai banyak masalah.

Nasihat saya, sebaiknya sekiranya pihak pemaju telah memberi surat memakluman agar Penyempurnaan Pindahmilik dan Gadaian perlu dilakukan, maka lakukan sesegera mungkin.

Ya, memang ia melibatkan kos-kos tertentu. Kalau belum ada bajet, bolehlah kumpul-kumpulkan dan selesaikan segera.

Kesannya, kalau kedua-dua penyempuraan belum ada, bila hendak jual rumah tersebut memang akan ambil lebih masa dan duit akan keluar lebih banyak untuk proses double transfer rumah.

Lebih terkesan apabila penjual sangat memerlukan wang dengan segera yang mungkin dan berada dalam kecemasan.

Perlu diingatkan sekali lagi bahawa Perjanjian Jual Beli hanya boleh diteruskan sekiranya Penjual telah menyelesaikan Proses Penyempurnaan Pindahmilik dan Gadaian.

Lagi parah, bila anda dapat kes subsales, pajakan (leasehold), rumah kos rendah, double transfer yang pemaju sudah bankrup, pemilik asal ada hutang tertunggak keliling pinggang dan dalam tempoh itu pula, pemilik asal dalam tindakan saman untuk proceeding kebankrupan, 

Sebab itu jangan pukul rata. Lain rumah, lain tempoh selesai pindahmilik.

Rujuk peguam untuk dapatkan info pindahmilik. Jangan dengar cakap orang. Orang itu beli rumah secara tunai, kita pula beli guna pinjaman bank. Dah beza kat situ. Orang itu beli rumah yang tak ada hutang. Kita beli rumah pemilik asal yang masih ada hutang. Ini pun dah beza kat situ. Macam-macam lagi faktor yang berbeza.

Jadi, anda sudah faham mengapa sesuatu transaksi itu lambat.

Namun begitu, anda janganlah begitu takut hingga tidak mahu miliki hartanah. Saya cadangkan bagi menang-menang kedua-dua pihak, boleh bincangkan dengan pemilik asal untuk beri kebenaran masuk awal dengan mungkin kadar sewa sangat minima

Bagaimana pula dengan permohonan pinjaman pembeli jika transaksi mengambil masa yang lama?

Surat tawaran pinjaman bank (Letter Offer) ada tempoh tarikh luput, biasanya 2 tahun. Ada juga surat tawaran yang mempunyai tempoh luput hanya 1 tahun.

Apabila kita membeli hartanah subsales, terutamanya rumah jenis leasehold. Dalam proses biasa rumah leasehold akan ambil masa 6 hinga 9 bulan untuk menyelesaikan tukar milik. Tetapi apabila kita sudah membeli rumah yang perlu transaksi double transfer, kes ini mungkin akan mengambil masa 9 bulan hingga 1 tahun lebih untuk selelsaikan.

Jika kes yang mengambil tempoh yang lama sehingga 1 tahun lebih, pihak bank akan memberikan memo kepada peminjam menyatakan surat tawaran pinjaman bank akan terbatal dalam masa singkat.

Jadi, pihak bank memerlukan dokumen yang terkini seperti penyata gaji dan penyata bank yang terkini untuk memastikan peminjam masih mempunyai pendapatan yang sama.

Kalau dalam masa setahun, peminjam ini sudah tidak bekerja dan tidak ada pendapatan yang tetap, kemungkinan bank akan menarik balik pinjaman. Semasa beli rumah subsales kena tanya bank berapa lama tempoh luput surat tawaran pinjaman, biasanya 2 tahun, kalau 2 tahun, itu sudah memadai.

Langgan saluran Telegram saya untuk kemaskini berita baharu pasal property. NAJIB'S CHANNEL

Leave a Reply