Harga Rumah Naik RM30,000 setahun & Rumah Mampu Milik

Harga Rumah Naik RM30,000 setahun

 Sumber: Utusan Malaysia, 15 April 2015

Ini adalah hasil beberapa langkah yang diambil oleh kerajaan dalam usaha membendung spekulasi harga rumah. Peningkatan harga tidak boleh dielakkan, namun peningkatan itu dapat dikawal dengan baik.

Harga Rumah Naik RM30,000 Setahun

Harga purata rumah di negara ini meningkat sebanyak RM30,000 daripada RM266,304 pada 2013 kepada RM295,345 sebuah pada akhir tahun lalu demikian menerusi Laporan Pasaran Harta 2014 oleh National Property Information Centre (NAPIC)

Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini listing jualan rumah. KAKIPROPERTY'S CHANNEL

Jumalh dan Nilai Pindah Miik Harta Mengikut Subsektor - NAPIC

 

Peratus Perubahan Bilangan Harta Yang dipindahmilik

Sumber: Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta

Rumah Mampu Milik Menjadi Pilihan pada 2015

Rumah kediaman yang berharga di antara RM200,000 – RM500,000 masih lagi mempunyai permintaan yang tinggi. Sesuai dengan purata pendapatan isi rumah rakyat Malaysia ialah RM5,900.

Adakah anda masih mampu dengan hartanah yang bernilai RM500,000? Dianggarkan bayaran bank bulanan sekitar RM2,400. Dengan pengiraan yang mudah, seseorang itu perlu memiliki gaji bulanan sebanyak RM7,200. Cuba buat kira-kira.

Jika ditunggu gaji naik, harga rumah naik juga. Kenaikan gaji tak sama dengan kenaikan harga rumah. Macam mana itu?

Adakah lama kelamaan orang tidak mampu lagi beli rumah? Jadi, betulah sebelum ini ada artikel yang menyatakan pada tahun 2020, sesorang perlu bergaji RM12,000 untuk membeli hartanah.

Rumah Mampu Milik Menjadi Pilihan pada 2015

 Sumber: The Edge Financial Daily, 15 April 2015

 

Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini listing jualan rumah. KAKIPROPERTY'S CHANNEL

One Response

  1. shahzaidi 15/06/2015

Leave a Reply