7 Tips Awesome Nak Beli Rumah Undercon

7 Tips Awesome Nak Beli Rumah Undercon

Saya masih berpegang dengan prinsip “sebelum beli harus kenal pasti matlamat”, kalau kat situ anda belum boleh menjawab dengan betul dan tetap, maka awal-awal lagi anda mungkin berhadapan dengan kegagalan.

Saya akan selalu bertanya pada client yang nak beli rumah undercon yang saya jual, apakah matlamat pembelian?

Kalau jawapannya tak kena gaya dengan projek yang saya jual, saya akan lebih suka cakap terang je “Better, Hold dulu“. Baik kenal pasti apa matlamat anda pembelian anda dulu. Kemudian barulah kita berdiskusi lebih lanjut.

BACA JUGA: 5 Indikator Untuk Membeli Hartanah Subsales atau Projek

Berikut merupakan beberapa perkara penting yang saya selalu selidik dahulu sebelum nak beli rumah undercon dan mungkin ini perkara yang anda boleh gunakan sama.

Beli Rumah Undercon Dengan 7 Tips Awesome Ini

Mungkin ini merupakan juga tips elak hartanah baru kene lelong, jenis hartanah yang anda perlu elakkan untuk membeli dan lebih-lebih lagi kuasa pembelian atau holding power anda tak cukup kuat.

#1 – Status Pemilikan dan Sekatan

Freehold atau Leasehold pada saya bukan satu perkara paling penting, tetapi jika ada peluang untuk membeli hartanah Freehold tentulah ianya lebih baik.

BACA: Nak Beli Hartanah Freehold Sahaja?

Tapi macam saya kata ia bukan faktor paling besar yang saya ambil kira. Namun, rezab melayu saya kurang minat sikit jika ianya melibatkan pembelian hartanah pelaburan.

Lagi banyak sekatan lagi kurang minat saya terhadap hartanah tersebut.

Hal ini bersangkut paut dengan faktor pemasaran atau marketability factor semasa kita memiliki hartanah terbabit atau ketika untuk menjualnya.

#2 – Lagi Padat, Lagi Sendat Poket Nanti

Kepadatan atau Density, ini saya ambil kira terutamanya untuk beli rumah undercon atau dalam pembinaan. Kenapa?

Dalam ribuan pembeli tu mungkin yang tak bersedia mental awal sebelum dapat kunci, mereka tak tahu pun apa nak buat lepas beli dan dapat kunci.

Jadi, mereka mungkin bakal jadi desprate seller atau desprate owner. Yelah, kalau sekali serah kunci 1,500 unit serentak. Kena pula ansuran bulanan ke bank sebanyak RM3,000 sebulan.

Anda bayangkanlah sendiri tekanan dan jenis peperangan harga yang bakal berlaku. Lagi teruk semua main letak harga murah gila kaw-kaw. Untuk harga sewa bulanan pun tiada kurangnya.

#3 – Sejarah dan rekod pemaju

Pemaju juga penting sebelum kita beli rumah undercon, tak semua pemaju yang berfikir keuntungan jangka masa panjang, maksudnya mereka sendiri benar-benar jaga hasil kerja mereka. Mereka jaga kualiti dan mereka awal-awal rancang pembangunan untuk kawasan mereka.

Malah pemilihan kualiti barangan dan produk yang mereka gunakan membezakan mereka adalah pemaju yang boleh dipercayai atau tidak. Maka, buatlah kajian terhadap pemaju sebelum anda membuat keputusan.

PEMAJU YANG DISENARAI HITAM OLEH KPKT

#4 – Jangan Termakan Janji Manis Pasti Untung

Sewaktu ketika dulu, Skim GRR atau Gurantee Rental Return sangat popular. Sampai saya pun termakan pujuk rayu skim ini pada tahun 2008 masa beli rumah undercon.

Nampak indah di atas kertas, tapi kalau silap pencaturan memang kita yang menangung. Pada saya itu cumalah janji manis sahaja, silap-silap itu duit anda juga.

Tak faham apa yang saya tulis?

Senang je, duit tu duit anda sebenarnya. Tak faham lagi? Ok lah. Begini.

Harga unit GRR ni pemaju siap-siap dah masukkan harga GRR dalam kos pembelian unit anda. Katakan kos GRR RM100k jadi mungkin harga rumah anda itu cuma RM400k sahaja tetapi disebabkan skin GRR ini, ia sudah jadi RM500k. Paling menakjubkan, kalau tak jadi seperti yang dijanjikan tadi panjang la GRRRRRR anda nanti.

Beli rumah undercon Arc@Cyberjaya GRR
Pembeli Arc@Cyberjaya dijamin akan mendapat 7% pulangan setahun tetapi pemaju enggan membayarnya selepas 1 tahun. Pembeli bertindak mengenakan saman undang-undang.
Mahkamah memutuskan agar pemilik mendapat semula sewaan tertunggak sejumlah RM3.97 juta.

#5 – Elakkan Pembelian yang Tak Banyak Pilihan

Di sini saya akan betul betul fikirkan, bukan apa tu sebab dari awal kita kena tahu matlamat pembelian dan Exit Plan setiap pembelian yang kita lakukan.

Maksud saya, jika kita pembelian bukan untuk diduduki sendiri, siapakah yang mahu bayarkan nanti. Jikalau tujuan kita nak sewakan, bagaimana dan harga sewa, penyelenggaraan boleh tampung ansuran bulanan ke? positif cash flow atau negatif?

Bagaimana pula dengan pasaran sewa? Siapa yang akan sewakan? Adakah permintaan pasaran sememangnya ada untuk hartanah yang bakal kita beli. Kalau kita buat homestay, berapa pula keuntungan yang kita boleh capai… dan macam-macam lagi.

Jadi, jika hartanah yang kita beli ada banyak pilihan untuk kita olah untuk mendapatkan keuntungan terutamanya dalam pelaburan, itu cukup bagus. Exit plan kita mantap. Nak jual pun senang nanti.

#6 – Lokasi dan booster Yang Mantap

Saya lebih sukakan pasaran di lokasi ‘open’ dan banyak pilihan dan tidak terhad kepada sesuatu jenis sektor sahaja sebagai contoh hanya pasaran pelajar sahaja (kalau kolej tutup, universiti berpindah, memang nayalah). Jadi, lagi pelbagai industri dan pusat di mana banyak jenis perkerjaan lagi saya suka.

Ada shopping mall, stesen bas, LRT, MRT, Hospital memang terbaik.

BACA: Property Boosters : MRT – LRT

#7 – Pilih hartanah Yang Mampu

Saya tak peduli pun kalau ada yang kata saya ini pelabur penakut atau ‘Cap Ayam’. Saya tak kisah. Ikutlah apa anda nak kata.

Ingat! layak di mata bank, bukan bermakna anda mampu. Banyak perkara yang perlu kita ambil kira untuk persekitaran kewangan sekeliling.

Saya lebih suka pilih di lokasi pasaran yang mudah dijangka dan mampu milik. Saya tak pernah beli hartanah yang lebih RM500k.

Baiklah, diharap artikel ini dapat memberi manfaat kepada mereka yang baru berjinak-jinak nak mula beli rumah undercon. Ia sebahagian dari pengalaman saya mengurus hartanah dan hasil temu bual daripada pertemuan saya dengan ramai pemilik/ pelabur hartanah.

Tak semua indah, paling kita takut kita terjerat dengan pembelian hartanah yang salah. Tiada istilah, beli untuk mencuba nasih. Sekali terjerat sukar nak melompat.

Bawah ini projek bandar perumahan yang masih saya jual di Cybersouth (Sempadan Cyberjaya – Putrajaya – Dengkil). Kalau nak beli, beli untuk duduk sendiri, bagi sesiapa yang bekerja di kawasan ini. Pelaburan? Tidak untuk jangkamasa pendek.

One Response

  1. Azrul 25/09/2020

Kongsikan Pendapat Anda

CommentLuv badge
shares